Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: “Lumea s-a schimbat în mai multe feluri, în funcţie de maniera în care ne raportam la situaţie. S-a schimbat câte ceva pentru fiecare dintre noi, dacă ne gândim la inflaţie, la șantajul în plan energetic și alimentar, la probleme cu îngrăşămintele, care ne afectează agricultura. Sunt schimbări care ne afectează pe toți. Mulţi oameni resimt o senzație de insecuritate din cauza acţiunilor ruseşti şi încălcării regulamentelor internaţionale de către Rusia. Dar cred că, de asemenea, oamenii sunt foarte hotarâţi.
Am învăţat din lecţiile grele ale istoriei secolului XX, oamenii sunt şi mai ataşaţi de aceste valori și reguli internaționale decât în trecut. Comunitatea internaţională are încredere în sine, în ciuda greutăţilor pe care acest război le-a provocat.
Relaţia cu Rusia s-a schimbat pentru toată lumea. Vedem acum că am avut indicii chiar din fazele inițiale că Rusia lui Putin are intenţii dincolo de frontiere, ceea ce atunci niciunul dintre noi nu ar fi crezut. Ceea ce am văzut apoi, a fost un comportament de necrezut pentru o ţară membră a Consiliului de Securitate în secolul nostru. Deci relaţiile cu Rusia au avut enorm de suferit.
Am constatat un anumit grad de solidaritate în întreaga lume, uitaţi-vă la votul din cadrul Naţiunilor Unite, unde Rusia este intrucâtva izolată într-un mod la care nu se aşteptau. Cred că ei au crezut că vor avea o cursă mai ușoara. Multe ţări au strâns rândurile când au înţeles că solidaritatea și hotarârea sunt valori esenţiale pentru pace. Am învățat că trebuie să ne apărăm mai mult sau să fim pregătiți să ne apărăm mai mult.
Nu aveam calitatea parteneriatului pe care îl aveam cu Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică a negociat cu noi mai multe tratate de control al armelor şi dezarmare. Chiar și tratate pentru forțele convenționale. Toate acestea au fost rupte de Rusia. Trebuie să reîncepem munca, să reclădim încrederea atunci când vom avea o Rusie care să fie pregătită să se retragă din Ucraina și când se va restabili o nouă pace.
În felul acesta li se demonstrează ucranienilor că nu sunt singuri. Ei au dat dovadă de o rezistență eroică din februarie anul trecut și sunt convins că vizite precum cea a președintelui Biden sau cea a premierului nostru, anul trecut, au fost niște mesaje clare pentru ucranieni că suntem cu ei. Când acestea sunt dublate și de asistență din partea Statelor Unite, din partea Regatului Unit și a multor alte țări, cred că este cu adevărat foarte important. Dar aceste vizite sunt importante și pentru popoarele de unde provin acești lideri. Popoarele văd că se face ceva, că guvernele lor fac acțiuni concrete pentru a le asigura pacea. Dacă ați pune această întrebare unor diplomați străini v-ar răspunde că Regatul Unit a fost întotdeauna foarte sensibil, un foarte activ jucător în chestiuni de politică externă și de securitate. Simt cumva lipsa noastră în această privință după plecarea noastră din Uniunea Europeană. Noi luăm lucrurile acestea foarte în serios și avem responsabilități din acest punct de vedere ca membri permanenți în Consiliul de Securitate al ONU. Înțelegem să acționăm acolo pentru pacea lumii și stabilitate. Dar există și o parte negativă a acestei chestiuni. Noi am suferit în țara noastră din cauza acțiunilor Rusiei: asasinarea lui Litvinenko, dar și atacul de la Salsbury, cu novaciok, care adus la moartea unui cetățean britanic. Rușii vânați de statul rus au supraviețuit, din fericire.
Așadar, noi știm câte ceva despre determinarea guvernului rus de a proceda la asemenea atacuri, de aceea noi, poate mai mult decât alții, înțelegem mai bine. Dacă vă amintiți, am avut informații înainte de 24 februarie, pe care le-am spus întregii lumi, că Putin era gata de invazie, nu era doar un exercițiu de retorică, era real. Eram pregătiți, în timp ce alte țări nu înțelegeau aceste avertismente, dar România înțelegea și ea. Acestea sunt principalele motive pentru care noi am reacționat mai devreme, iar pentru cetățenii britanici contează foarte mult ca pacea să fie restabilită în Europa.
Anul trecut am cheltuit peste 11-12 miliarde de lire pe asistența militară și cred că aproximativ un miliard și jumătate de lire pe asistență umanitară și economică. Premierul Sunak a explicat că vom face cel puțin tot atât în 2023, dacă nu cumva vom mări acest ajutor.
Am fost prima țară care a donat tancuri moderne Ucrainei. Deci intenționăm să accelerăm ajutoarele tuturor țărilor pentru Ucraina, pentru că avem nevoie ca acest război să se termine repede. Ucranienii au nevoie ca războiul să se termine repede, dar în sensul ca Rusia să nu se mențină în teritoriile pe care le-a invadat, căci asta ar fi un dezastru pentru toată lumea.
Trebuie să le luăm în serios, dar știm, în același timp, că liderii ruși obișnuiesc să folosească presa noastră, rețelele de socializare și fricile oamenilor împotriva noastră. Sunt foarte dornici să folosească informația și să amenințe pentru că pot să influențeze ceea ce guvernele democratice aud de la popoarele lor. Deci, deși nu ascultă de propriul popor în Rusia, spune și face lucruri care au impact asupra populației din România sau Regatul Unit. Cred că, în linii mari, cam așa merg lucrurile. Dar desigur, țara dumneavoastră, a mea, guvernele și popoarele noastre nu suntem chiar surprinși de aceste metode, am mai avut de-a face cu ele și suntem suficient de rodați ca să nu fim influențați de aceste operațiuni psihologice.
Întărirea flancului estic al NATO e o realitate, a fost decisă la summitul de la Madrid, la Vilnius s-a aprofundat acest lucru. Nu voi intra în detalii legate de rolul Regatului Unit, dar noi suntem prezenți în România cu capabilități importante. Nu avem un număr mare de trupe permanente aici, dar militarii noștri participă la exerciții importante cu aliații români.
Chestiunea dacă vom oferi avioane moderne de luptă este luată în considerare de la vizita președintelui Zelenski în Londra. Ne gândim să oferim tot ce putem în materie de capabilități complexe și echipamente esențiale, muniție, tehnică anti-drone, echipamente care să joace un rol important în apărarea ucraineană. Cel mai important este ca tot ceea ce aliații îi oferă Ucrainei să ajungă acolo și să fie utilizat cât mai repede posibil pentru că nu vrem ca acest război să treneze. Rusia ar fi fericită ca războiul să mai dureze un an și încă unul, dar noi dorim să se termine și să se termine prin plecarea Rusiei din teritoriile invadate.
E o altă versiune a haosului pe care vor să o creeze în capul nostru. Știm că președinta Maia Sandu are o țară complexă, cu opinii diverse în rândul populației, dar ea face o treabă excelentă conducând țara în ciuda zgomotului care vine dinspre Rusia, și vedem chiar moldovenii vorbitori de rusă reacționând la amenințările față de țara lor. Am văzut oameni plecând din Transnistria temându-se că vor fi prinși de creșterea forțelor rusești despre care Putin a spus că nu se va întâmpla niciodată. Trebuie să fim pregătiți pentru acest tip de activitați, am văzut provocările cu care se confruntă Moldova, dar n-ar trebui sa reacționam emoțional, ci cu planuri concrete, de tipul: dacă ei încearcă să facă ceva, noi vom face asta. Cred că este foarte clar că e nevoie de o soluție diplomatica. Știm că Putin respinge ideea de a vorbi despre pace pâna când nu va vedea că această campanie militară a sa nu mai poate merge mai departe.
Pierderile pe care le-au avut, am înțeles că peste 180 de mii de militari ruși au fost răniți sau uciși în decurs de un an, echipamentele pe care le-au pierdut, reputația pe care au pierdut-o, cine știe cum toate acestea vor fi digerate la Kremlin și de poporul rus.
Să ne amintim de retragerea sovieticilor din Afganistan, care a fost provocată, mai mult decât orice, de nemulțumirea populației la vederea sicrielor în care li se întorceau acasă soldații. Sigur, e dificil să anticipezi vreo reacție din această direcție, dar pentru Ucraina și prietenii săi e clar că trebuie să fie o retragere care să readucă Ucraina în granițele ei, cu respectarea suveranității sale, aceasta aeste precondiția pentru a se ajunge la discuții diplomatice”.