REPORTAJ: De Ziua Produselor Agroalimentare Românești, craiovenii s-au înghesuit să cumpere gogonele și să mănânce sarmale și pâine cu mălai/ FOTO

Gospodinele din Craiova au luat cu asalt piețele din Bănie în speranța că în aceste zile vor găsi pe tarabe gogonele mai ieftine pe care să le pună la butoiul cu murături.

Ele au profitat și de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, unde zeci de comercianți din Dolj și-au etalat cele mai frumoase și gustoase fructe și legume.

De la primele ore ale dimineții, producătorii agricoli doljeni și-au umplut tarabele închiriate din Piața Centrală a Craiovei cu cele mai bune produse, îmbiindu-i pe cumpărători cu fructe și legume proaspete.

Pe lângă gogonele, varză, castraveți, ardei și conopidă, craiovencele au avut ocazia să își cumpere pere și mere pentru dulceață și gem. Unul dintre producători își făcea reclamă la produse cu ajutorul unei pere ce cântărea puțin peste un kilogram.

“Nu e singura, am avut și de 1,230 kg. E un hibrid altoit de taică-meu. În vara asta am fost în Elveția să învăț să produc fructe bio, deocamdată nu sunt. Sper ca în trei ani să reușesc, e o investiție foarte mare”, a spus Marius Pais, producător agricol din localitatea doljeană Braloștița.

Gogonelele, varza și conopida, la mare căutare

La mare căutare în această perioadă sunt gogonelele, varza și conopida. Unele dintre gospodine au pus deja murăturile, altele așteaptă să se mai ieftinească puțin.

“De acum două săptămâni le-am băgat la bidon, acum mă uit să văd ce mai e prin piață, poate mai găsesc niște castraveți mai ieftini”, spune una dintre cumpărătoare.

Craiovencele care nu au timp să pună murături, le pot cumpăra deja acrite.

“Am la vânzare murături asortate, ardei umpluți cu struguri, umpluți cu vinete, dulceață de ardei iute pentru friptură, zacuscă cu ciuperci și cu fasole. Sunt făcute din produsele noastre din curte, fără conservanți. Rețeta de murături este cea clasică: la 10 litri de apă, zece linguri de sare și eu pun aspirină, nu pun conservant”, spune una dintre precupețele din Piața Centrală a Craiovei.

Pentru un kilogram de gogonele craiovenii au fost nevoiți să scoată din buzunar 2,5 lei, varza albă se vindea la doi lei kilogramul, iar conopida pentru murături putea fi cumpărată cu 7 lei pe kilogram.

Cumpărătorii, ademeniți cu sarmale și pâine cu mălai

Pentru că în piețele craiovene s-a marcat Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, orice sărbătoare nu poate începe fără tradiționalul mic pe grătar. Astfel că zeci de cumpărători s-au odihnit după ce au dat turul pieței la standul cu mici la grătar, cârnați și alte bunătăți.

“Azi servim și tocană de oaie la ceaun, sarmale în foi de varză la ceaun. Avem și cârnați proaspeți de casă. Totul merge mâncat cu o felie de pâine cu mălai”, a declarat unul dintre comercianții care abia făcea față comenzilor venite din partea cumpărătorilor pofticioși.

Craiovenii au mai avut ocazia să cumpere de pe cele 90 mese special amplasate în Piața Centrală din Craiova și zmeură, căpșuni, lactate şi brânzeturi, preparate din carne, dar şi miere ori fructe uscate, toate produse de fermieri agricoli autohtoni.

Citește și: Profa de mate din România a devenit expertă în vinuri! Iulia, printre cei mai buni somelieri din lume

Post-ul REPORTAJ: De Ziua Produselor Agroalimentare Românești, craiovenii s-au înghesuit să cumpere gogonele și să mănânce sarmale și pâine cu mălai/ FOTO apare prima dată în Libertatea.ro.

Sursa: {sursa}

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD