Un român mănâncă 100 kg de pâine, 58 kg de carne și numai 48 kg de fructe pe an

TIMISOARA - Software pentru Restaurante - Bar - Pensiuni - Hotel - Magazin -
HORECA MANAGER 0728-442-399

Un român mănâncă aproape 100 de kilograme de pâine,
peste 58 kilograme de carne și numai 48 de kilograme de fructe pe an, arată un
comunicat al Institutului Național de Statistică (INS), citat de Agerpres. România
are un consum de pâine cu 30% mai mare decât media europeană.

Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă unul din
alimentele de bază pentru toate categoriile de români, anul trecut consumul
mediu lunar fiind de 8 kilograme, adică 96,5 kilograme de persoană pe an.

Potrivit unor date furnizate anul trecut de Patronatul
Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (Rompan),
consumul mediu de pâine la nivel european este de 78 kg/locuitor, ceea ce
plasează România pe primele locuri în UE.

Mâncăm mai multă carne

Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană
a fost, în anul 2018, de 3,60 kg, în creştere faţă de anul 2017.

Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la
4,84 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană
lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07 kg/persoană.

Consumul de lapte a fost, în anul 2018, în medie
lunar, de 5,63 litri/persoană (5,77 litri/persoană în 2017).

În anul 2018, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în
gospodăriile de pensionari (6,21 litri/persoană în 2017 şi 6,08 litri/persoană
în 2018), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,12 litri/persoană în 2017 şi
4,26 litri/persoană în 2018).

Consumăm 36 kg de cartofi pe an

Consumul de brânzeturi şi smântână este mai ridicat la
gospodăriile de pensionari (1,66 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri
(1,08 kg/persoană).

Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este
diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai
înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,24
kg/persoană).

Cartoful este un aliment care se consumă în cantităţi
relativ apropiate în toate categoriile de gospodării.

Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul
mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg.

Lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc
uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de
agricultori, şomeri şi salariaţi.

Puține fructe și legume

Consumul de legume şi conserve din legume a fost, în
anul 2018, de 8,08 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul
anterior cu 0,09 kg/persoană.

Ca şi în cazul consumului de cartofi, consumul de
legume se diferenţiază cel mai mult în funcţie de mărimea şi componenţa
gospodăriei.

Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile
formate dintr-o singură persoană (12,35 kg/persoană) şi în gospodăriile fără
copii (9,07 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi
copii (5,01 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe
persoane (5,65 kg/persoană)

Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe
ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,03 kg în
anul 2018 şi 3,90 kg în anul 2017.

Post-ul Un român mănâncă 100 kg de pâine, 58 kg de carne și numai 48 kg de fructe pe an apare prima dată în Libertatea.

Sursa: {sursa}

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.