Atenţie la muşcăturile de căpuşe! Borelioza afectează sistemul neurologic, inima şi articulaţiile | stiri.tvr.ro

A început sezonul muşcăturilor de căpuşe. La spitale ajung tot mai multe persoane muşcate de insecta care poate cauza boala Lyme, numită şi borelioză. Netratată la timp, boala poate afecta grav sistemul neurologic, inima şi articulaţiile. Pentru a o evita, dacă sunteţi muşcaţi, e musai să mergeţi rapid la medic pentru tratament preventiv. Dar şi pentru a scoate în siguranţă căpuşa, în condiţii sterile. Unii ajung cu arsuri şi riscă să facă şi alte infecţii fiindcă apelează la metode greşite, promovate şi pe Internet.

01 Aprilie 2023, 20:48
(actualizat 01 Aprilie 2023, 21:01)
Știrile TVR |



La Institutul Matei Balş ajung, zilnic, şi câte zece cazuri cu muşcături de căpuşă. Această doamnă a venit cu o căpuşă uriaşă înfiptă în omoplat.

Se hrănea cu sânge de cinci zile şi a crescut peste un centimetru.

Unii au încercat să scape singuri de căpuşă şi s-au ales cu arsuri ori nu au reuşit să o scoată pe toată. Terapia trebuie începută cât mai repede, iar extracţia să se facă în condiţii sterile. Şi cei care se descurcă acasă tot trebuie să meargă la medic pentru tratament.

Pe Internet circulă tot felul de informaţii despre cum trebuie scoase corect căpuşele din piele. Dar medicii ne sfătuiesc să mergem mai degrabă la o cameră de gardă, cu un serviciu de chirurgie pentru a fi siguri că nu rămân fragmente din insectă în corp şi că nu există risc de complicaţii.

Specialiştii în boli infecţioase fac o evaluare şi recomandă un tratament preventiv cu antibiotic, adaptat fiecăruia.

Căpuşele infectate cu Borrelia, bacteria care cauzează boala Lyme sau borelioza, o pot transmite şi prin fragmentele rămase în piele. Netratată la timp, boala afectează sistemul neurologic, inima şi articulaţiile.

Oamenii trebuie să-şi acopere corpul la iarbă verde, în zone împădurite sau în parcuri, ca să nu fie muşcaţi de căpuşe. Iar când ajung acasă, să-şi verifice bine trupul.

 

Source link